Asset Publisher Asset Publisher

Czarka – leśny zwiastun wiosny

Te małe, niepozorne grzyby o pięknej żywo czerwonej barwie przypominają kształtem miseczki.

W Polsce mamy trzy gatunki czarek : te częściej występujące to czarka austriacka i szkarłatna oraz rzadsza czarka jurajska z południa Polski. Nie da się „na oko” odróżnić gatunków. Do tego potrzebny jest mikroskop.

9 października 2014 r. wyżej wymienione najczęściej występujące dwa gatunki zostały wykreślone z listy gatunków chronionych. Obecnie chroniona jest jedynie bardzo rzadka czarka jurajska.

Czarki najlepiej czują się na terenach wilgotnych o grubej warstwie próchnicy, najczęściej są to lasy łęgowe i grądowe z dużym udziałem wierzb, olch i klonów.

A teraz informacja dla grzybowych smakoszy! Czarki są jadalne. W smaku przypominają rzodkiewkę. Można je jeść na surowo bądź po obróbce termicznej.