Asset Publisher Asset Publisher

Borówka czarna

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus), zwana potocznie czarną jagodą, to roślina wieloletnia z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).

     Borówka czarna (Vaccinium myrtulis), zwana potocznie czarną jagodą, to roślina wieloletnia z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje pospolicie w całej Polsce, w tym także w Puszczy Białowieskiej. Rośnie na glebach piaszczystych i ubogich, głównie w lasach sosnowych i świerkowych.

     Jest ona krzewinką osiągającą wysokość od 15 do 30 cm, czasami wyższą.

     Rozrasta się za pomocą kłączy. Pędy nadziemne są nagie, silnie rozgałęzione i wzniesione do góry.

     Liście osiągają długość od 1 do 4 cm. Są barwy jasnozielonej, ale jesienią stają się czerwone i opadają.

     Dzwonkowate kwiaty o długości do 6 cm mają kolor biało-różowy lub zielono-różowy. Pojawiają się od kwietnia do czerwca.

     Owoce początkowo są zielone, później czerwone, a dojrzałe czarne z niebieskim nalotem chroniącym je przed wyschnięciem. Osiągają średnicę od 6 do 10 mm. Dojrzewają od czerwca do września.

     Są one nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy A,C oraz antocyjanów, dlatego spożywanie ich zmniejsza ryzyko chorób serca, układu krążenia, a przede wszystkim nowotworów. Czarne jagody działają też korzystnie na oczy, poprawiają wzrok. Suszone owoce są natomiast popularnym środkiem na biegunkę u małych dzieci.