Lista aktualności
Podgrzybek brunatny
Fotografia przedstawia podgrzybka brunatnego (Andrzej Wołkowycki)
Fotografia przedstawia podgrzybka brunatnego (Andrzej Wołkowycki)
Podgrzybek brunatny (Imleria badia) to gatunek grzyba z rodziny borowikowatych (Boletaceae).
Występuje w lasach iglastych i mieszanych, najczęściej pod sosnami i świerkami. Owocniki pojawiają się od czerwca do listopada.
Trzon grzyba osiąga wysokość do 12 cm i grubość do 4 cm. Ma barwę żółtawobrunatną i jest baryłkowaty lub cylinryczny.
Kapelusz ma od 6 do 16 cm średnicy i jest barwy kasztanowo-brunatnej. U młodych owocników jest wypukły, a u starszych rozpostarty. Posiada suchą, matową powierzchnię, która podczas wilgotnej pogody robi się lepka.
Podgrzybek jest cenionym grzybem jadalnym. Nie należy go jednak spożywać na surowo.
Młode grzyby niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić z goryczakiem żółciowym, a starsze z piaskowcem kasztanowatym.